Over wol enz.

Gekaarde wol
De wol die bij het prikken het meest gebruikt wordt is schapenwol. Er zijn verschillende schapenrassen. De een heeft fijne en zachte wol en de ander weer dikke stevige en stugge wol, weer andere soorten geven hele mooie krullen.

Fijne wol komt het meest van het merino schaap. Dit schaap heeft dunnere haren en is daarom zachter en prettig om op de huid te dragen. Deze wol word onder anderen  veel voor kleding gebruikt.

Grove wol heeft dikkere haren, staat uit en kriebelt meer op de huid. Daarom wordt deze meer voor wandkleden en objecten enzovoort  gebruikt. Zelf vind ik het Tiroler bergschaap erg prettig om mee te prikken.

KaardeplankKaardeplankclose-up-kaardemolen

Kaarden
Als het schaap geschoren is wordt de wol gewassen, gekaard en eventueel gekleurd.

Het kaarden (kammen) van de wol gebeurt door twee of meerdere molens, groot of klein in tegengestelde richting over elkaar te laten draaien.  Hier zitten grof of fijn gekromde ijzeren pennen op, die de wol uit elkaar trekken en de haren in dezelfde richting leggen.

Uit de kaardemolen komt een zogenoemd vlies, een kaardevlies of wolvlies.

1893Tot 1893 werd de grote kaardenbol gekweekt om met de hoofdjes van de  plant de wol te kammen vandaar de naam van de Kaardemolen.
(Dipsacus fullonum) Kaardebol

 

LontwolLontwol, en daar bedoel ik de merino lontwol mee is fijne zachte wol die in lange strengen gekaard word. Dit gebeurt met een kaardemolen die fijnere en dichter bijelkaar staande pennen heeft dan die voor grove wol gebruikt wordt. Deze wol wordt het meest bij natvilten gebruikt.

Wolprikken wordt ook wel droog- of naaldvilten genoemd. Door met een viltnaald regelmatig in een pluk wol te prikken gaat de wol steeds meer in elkaar, het wordt dus compacter. Je hebt hierbij geen water en zeep nodig om er een geheel van te maken.

Viltnaald houder
De viltnaald is een naald waar weerhaakjes aan zitten.  Deze weerhaakjes nemen de wol wel mee, maar niet mee terug. Als je heel veel prikt krijg je dus een geheel. De viltnaald komt uit de tapijtindustrie. Daar gebruiken ze grote bedden vol naalden die op en neer gaan. Op de rug van het tapijt komt een soort rubberlijm die de vezels aan de onderkant vastlijmt en het tapijt stroef maakt. De vrouw van een tapijt maker kwam op het idee om een viltnaald voor creatieve doeleinden te gebruiken. Zij begon met wolprikken.
Viltnaalden zijn er in verschillende diktes.  (Foto`s van viltnaalden)

close-up-viltnaalden

De grove naald gebruik je bij de basis van je werkstuk. Aan deze grove naald zitten de weerhaakjes verder uit elkaar en zijn grover waardoor je meer wol meeneemt en dieper weg prikt.
Als je een grove naald in een meerviltnaaldhouder wilt gebruiken moeten de naalden verder uit elkaar staan anders krijg je te veel weerstand en breken de naalden sneller.

De middelfijne naald is eigenlijk de meest gebruikte naald . Je kan hem voor de basis en voor de oppervlakte gebruiken. De middelfijne naald is ook geschikt voor de meervilnaaldhouder omdat hij integenstelling tot de grove naald minder wol meeneemt.Meerviltnaald houder

De fijne naald of ook wel de sternaald genoemd is echt voor het oppervlakte werk.
De weerhaakjes van de naald zitten bij de punt je hoeft dus niet diep te prikken.
Zeer geschikt voor gezichten, draadjes, stipjes enz.

De reverse naald. In het Nederlands terugtreknaald. Deze naald neemt de wol niet mee naar binnen maar trekt de wol er uit. Als je bijvoorbeeld een beestje maakt en je gebruikt de reverse naald als het beestje klaar is. Kun je een vachtje maken. Maar gebruik dan wel voor de binnen kant van het beestje de kleur wol die je aan de buitenkant wil zien. Je haalt dus de binnenkant naar buiten. Hij is ook erg mooi te gebruiken als je de kleuren in elkaar over wil laten lopen.